Voantsinapy - sennepsfrøskolen

Voantsinapy er en privatskole for vanskeligstilte barn og ungdommer i alderen 5 - 18 år på Antsirabe, Madagaskar. Skolen ble grunnlagt i 1995, og elevtallet har økt fra 50 til 650 over en periode på 20 år. De fleste barna som går her, er enten foreldreløse, eller kommer fra en familie med svært lav eller ingen inntekt. Mange kommer også fra et hjem med alkoholproblemer.

Grunnleggeren var en gassisk kvinne som het Razafiarisoa Elisabeth. Hun dedikerte livet sitt til at gatebarna i nabolaget hennes skulle få et skikkelig skoletilbud. Hun gikk langs veikanten og overtalte foreldre til å sende barna sine på skolen noen timer hver dag. I begynnelsen var de motvillige, siden de egentlig trengte barna sine til å være med å tigge. På Voantsinapy fikk de først mat og opplæring i hygiene, deretter undervisning i lesing og skriving.

Voantsinapy ble godtkjent som utdanningsinstitusjon i 1996, og skiller seg fra de fleste gassiske skoler på flere måter. Elevene får undervisning på sitt eget morsmål, i tillegg til på det gamle kolonispråket fransk. Lærerne er godt utdannet, og skolen har både bibliotek, datarom, håndarbeidssal og sløyd. Elevene får servert et varmt måltid mat hver dag, og de har skolehelsetjeneste.


I dag er det foreldre som oppsøker Voantsinapy og ber om skoleplass for barna sine der. Ryktet om skolens omsorg for de mest resurssvake familiene i byen, når langt.

 

7000 barn har fått skolegang gjennom organisasjonen siden oppstart. Skolen er avhengig av finansiell støtte, det er ingen statstøtte å hente på Madagaskar.


Velg bunadsøm fra Kilonga og invester i en bedre framtid for gassiske barn!