OM kilonga

Hei! Jeg heter Karianne Skjæveland. Det er jeg som utvikler og driver Kilonga, en unik bedrift i bunadnæringen. Kilonga er et gassisk ord for barn. Vi er den eneste leverandøren av bunadsdeler som deler ut overskuddet til et godt formål. Å bidra til at vanskeligstilte barn på Madagaskar får en bedre nåtid og framtid er ikke en del av virksomheten, men hele Kilongas formål.

 

Jeg vokste opp på Antsirabe, Madagaskar, hvor jeg fikk mitt første møte med skolen som er grunnen til at Kilonga eksisterer, da den åpnet dørene for 50 gatebarn i 1995. Foreldrene mine var nære venner med skolens gassiske grunnlegger. De ville støtte arbeidet ved å samle inn penger til driften. Skolens støtteforening i Norge består av både faste og sporadiske givere, som har bidratt til at 7000 barn har fått skolegang, mat, og medisinsk hjelp siden skolen åpnet.

 

I 2015 begynte jeg å gjøre alvor av drømmen min om bidra til at skolen skulle bli mer selvdreven gjennom produksjon og salg av bunadsøm. Jeg tok med meg bunadtilvirkere til Madagaskar, og inviterte syersker fra byens syskoler til å bli med på bunadkurs. Siden har vi solgt 40 bunader brodert på skolens håndarbeidssal. Kilonga fungerer som et mellomledd som muliggjør rettferdig handel med samarbeidspartnere i bunad-Norge.

Hvorfor bunad?

Etterspørselen etter bunad øker samtidig som stadig færre broderer selv, og om de som broderer skulle fått timelønn for arbeidet, ville prisen for bunad blitt altfor høy. Idag er det ikke lenger en hemmelighet at mange bunader er helt eller delvis produsert i et lavkostland.

 

En stor del av bunadnæringen har beveget seg fra idealisme til kommersialisme. Men det er mange bunadbrukere, tilvirkere og forhandlere som synes fokuset på profitt krasjer med de verdiene bunadene våre egentlig symboliserer. Vi må kunne fortsette å bære bunadene våre med stolthet sel vom de delproduseres i lavkostland.